EUX

Marcus valgte EUX og en fremtid med plads til drømme

Siden EUX kom frem som uddannelse er antallet af elever, der vælger EUX årligt blevet fordoblet. På trods af dens popularitet er der stadig mange, der er i tvivl om, hvad EUX er? Hvordan den adskiller sig fra andre ungdomsuddannelser? Om den er svær at gennemføre og ikke mindst, hvilke muligheder den giver i fremtiden?

undefined
Marcus Sandgård Poulsen, der snart er færdig som EUX tømrer, giver sit bud på svar:

”Du skal tage EUX, hvis du vil være sikker på, at alle muligheder er åbne, og du gerne vil stå bedst muligt efter din uddannelse. Med EUX kan du både læse videre eller arbejde inden for et fag, som interesserer dig, og hvor du tjener gode penge.”

Marcus har altid haft mange drømme om, hvor fremtiden kan bære ham hen, og derfor har det været vigtigt for ham at vælge noget, der både giver konkrete kompetencer og samtidig lader alle muligheder stå åbne, fordi der også er en gymnasial eksamen (studentereksamen) med i bagagen.

”Jeg synes, der er mange spændende jobs og veje, jeg kan gå. Jeg har overvejet alt fra lærer til konstruktør og politimand. Lige nu er jeg glad for min uddannelse til EUX tømrer og regner med at skulle arbejde som tømrer. Men drømme kan genopstå, eller nye kan komme til, og der er ingen andre uddannelser, hvor det i så høj grad er muligt både at satse på det, der føles rigtigt lige nu og samtidig tage højde for nye drømme.”

Som EUX tømrer får Marcus på godt fire år både en gymnasial eksamen og en uddannelse til tømrer. Det betyder, at han kan arbejde som tømrer så længe, han synes, det er sjovt. Og det kan ifølge ham selv både være et par år eller resten af livet.

Hårdt men også sjovt

”Jeg satte mig godt ind i, hvad EUX er, inden jeg traf mit valg, men jeg var alligevel bekymret for, om det ville være for hårdt, for selvom jeg godt kan lide at gå i skole, så er det et omfattende pensum, der skal nås på godt fire år.”

Marcus havde ifølge ham selv ikke behøvet at bekymre sig, for der er så stor variation i, hvordan EUX’erne lærer stoffet, at de kan overkomme meget mere. Fx er der højest to dage i træk med undervisning, så er de tilbage i værkstedet, hvor de omsætter det, de har lært, til virkelighed.

”Når vi har matematik, lærer vi om noget, vi kan bruge i beregninger af fx tagkonstruktioner. I samfundsfag har vi haft et tema om manglen på faglært arbejdskraft. Lærerne er gode til at gøre fagene og teorien interessant, relevant og direkte anvendelig i virkeligheden. Og så er der højest et halvt års skole ad gangen. Derefter er jeg tilbage i virksomheden med virkelige kunder, hvor jeg har brug for teorien. På den måde kommer det faglige stof mere af sig selv.”

EUD eller EUX?

Marcus kan ikke svare på, om han er en bedre tømrer, end han ville have været med en EUD. Han mener det afhænger af så meget andet. Til gengæld ved han, at han som EUX’er har et større teoretisk grundlag til beregninger og afsøgning af andre muligheder inden for faget. Da Marcus er meget grundig og lidt af en perfektionist, er det en del af uddannelsen, som han sætter pris på.

”Jeg tror den primære forskel på EUD og EUX er, at man får sin gymnasiale uddannelse eller studentereksamen med i tilfælde af man senere vil læse videre og på den måde holder alle muligheder åbne. Og så er EUX’ere nok mere sultne på teori og beregninger, hvilket kan åbne nogle andre karrieremuligheder. Hvor gode vi er som håndværkere handler om så meget andet, så vælg EUX’en for mulighedernes og fremtiden skyld,” slutter Marcus.

undefinedundefined 
Marcus Sandgård Poulsen vil klart anbefale EUX. Det er efter hans mening den uddannelse, der giver flest muligheder både her og nu og i fremtiden, for du får både konkrete faglige kompetencer og en gymnasial uddannelse. 

Læs mere om EUX