Fra ufaglært til faglært

Erhvervsuddannelse for voksne - EUV

Forskellen på en erhvervsuddannelse for helt unge (EUD) og en erhvervsuddannelse for voksne (EUV) er, at du som voksen over 25 år ofte kan gennemføre en erhvervsuddannelse på kortere tid, afhængig af erhvervserfaring og evt. tidligere uddannelse.

En erhvervsuddannelse for voksne (EUV) begynder med en realkomentencevurdering (RKV). Realkompetencer betyder din samlede viden, færdigheder og kompetencer, uanset hvor og hvordan du har fået dem.

Uddannelsesveje for voksne

Inden du kan komme igang, skal du have lavet en realkompetencevurdering (RKV) i et samarbejde med en studievejleder på skolen. RKV´en slutter med en individuel tilrettelagt uddannelsesplan der afgør længden af din uddannelse.  

EUV 1
Voksne med mindst to års relevant erhvervserfaring
Det korte forløb, hvor du kun skal have skoledelen af uddannelsen.

EUV 2
Voksne med en uddannelse og erhvervserfaring, der ikke lever op til kravet om to års relevant erhvervserfaring i forhold til den valgte uddannelse
Det mellemste forløb, hvor uddannelsen afhængig af din RKV afkortes med minimum 10% af skoledelen.

EUV 3
Voksne uden uddannelse eller erhvervserfaring
Det længste forløb, der stort set svarer til uddannelsen for unge.

 

Hvad er en realkompetencevurdering (RKV)?

Dit uddannelsesforløb begynder med en realkompetencevurdering (RKV). Vurderingen består af en teoretisk og/eller en praktisk del.

Den teoretiske vurdering

  • Der er fastlagt nogle regler for, hvad der kan afkorte en uddannelse. Den dokumentation du skal bruge er fx kursusbeviser, eksamensbeviser, anbefalinger fra arbejdsgivere m.m.
  • De faglige udvalg opstiller reglerne for, hvad der kan afkorte en uddannelse. Skolerne foretager den konkrete vurdering på den baggrund.

Den praktiske vurdering
På de tekniske uddannelser skal du udføre en/flere praktiske opgaver, som bliver bedømt af en faglærer på skolen.

Ud fra den teoretiske og praktiske vurdering laves en uddannelsesplan for lige netop din uddannelse. 

Hvordan kommer jeg igang med en EUV?

Er du i tvivl om, hvilken uddannelse du skal igang med, så er det en god idé at få en samtale med en vejleder, der kan guide dig til det rigtige valg.

Vejlederen kan også fortælle dig, hvilke papirer m.m. du skal medbringe til en realkompetencevurdering.

Ved du hvilken uddannelse du vil igang med, så tilmelder du dig på optagelse.dk - klik på "Søg ungdomsuddannelse" - HUSK NemID og husk at uploade dokumentation for karakterkravet 02 i dansk og matematik.

Du bliver herefter automatisk indkaldt til en samtale og en realkompetencevurdering, hvor dine erfaringer bliver vurderet.

Ring og aftal en samtale med:

Vi kan også fortælle dig om de økonomiske vilkår under uddannelse.

Elisa Højen Dohn
Studievejleder
99 122 437
ehd@ucholstebro.dk