Fødevarer - her kan du blive

Gourmetslagter

En gourmetslagter arbejder med kød. På skolen lærer du om de forskellige slagtedyr, og hvordan de skal opskæres og opbevares, så kødet bliver mørt. En vigtig del af arbejdet går ud på at rådgive kunderne om tilberedningen af de udskæringer, der findes i køledisken.

Gourmetslagterne hjælper hele familien Danmark med at få godt kød til aftensmaden – hver dag.

Som gourmetslagter lærer du også at lave færdigretter, pølser og andre delikatesser. Gourmetslagtere kan arbejde i slagterbutikker og slagterafdelinger, pølsemageri og delikatesse virksomheder, mindre slagterier.

Der lægges i uddannelsen vægt på alle aspekter, der er forbundet med at drive fx en slagterbutik/delikatess afdeling. Det gælder med hensyn til overholdelse af love og regler, egenkontrol og hygiejne, økonomisk indsigt, men selvfølgelig også hvad angår fremstilling af den store variation af varer, som hører branchen til.

Guldslagtere

Hos UCH har vi de seneste år haft en sand medaljefest til svendeprøverne. Guld, sølv og bronze til vores dygtige elever, som igen og igen imponerer skuemestrerne.

Uddannelsens specialer

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om udskæring, partering og tilberedning af kød. Du skal lære at kende god kvalitet, så bøfferne i køledisken er saftige og møre. Desuden skal du lære kundeservice og god hygiejne, da kød hurtigt fordærves.

Du kan både afslutte som gourmetslagteraspirant (trin 1) eller som gourmetslagter med fire forskellige specialer. Specialerne er: butik, delikatesse, pølsemageri og slagtning.

Gourmetslagteraspirant (trin1)

Du lærer om ernæring, kalkulation samt opskæring og tilberedning af kød. Forløbet afsluttes med en eksamen. Alle uanset specialet skal gennemføre gourmetslagteraspirant delen af uddannelsen. Efter afslutningen af aspirantuddannelsen, forsætter de fleste med deres specialer.

Som detailslagter med speciale i butik lærer du at forarbejde slagtede dyr, dels ved grovopskæring, men også ved detailopskæring - det vil sige udskæring af forskellige typer kød. Kødet ryges, saltes eller steges, eller du tilbereder det til pålægsvarer.

Specialet i butik (trin 2)

Gourmetslagteren med speciale i butik arbejder bl.a. med udskæring af forskellige kødtyper og kunderådgivning og service. Vejledning i måltidsløsninger, både til fester, hverdag og til ernæringsrigtige retter er også en vigtig del af gourmetslagterens arbejdsområde. I nogle forretninger laver man også mange forskellige pølsetyper og røgvarer.

Der lægges i uddannelsen vægt på alle aspekter, der er forbundet med at drive fx en slagterbutik. Det gælder med hensyn til overholdelse af love og regler, egenkontrol og hygiejne, økonomisk indsigt, men selvfølgelig også hvad angår fremstilling af den store variation af varer, som hører branchen til.

Specialet slagtning (trin 2)

Du lærer at slagte og udskære det enkelte dyr samt at kvalitetsbedømme hele, slagtede dyr og udskårne stykker. En del af uddannelsen omhandler også dyrevelfærd, således man sikre at dyrene ikke lider overlast. Gourmetslagtere med speciale i slagtning er oftest ansat i private slagterier eller slagtehuse.

Specialet delikatesse (trin 2)

Arbejder med delikatesse udskæringer af kød fra forskellige dyr. Du bliver superdygtig til at tilberede kød og andre måltider, så de er lige til at komme på brødet eller i munden. Desuden lærer du også at præsentere maden på en indbydende og appetitvækkende måde, og vejlede kunderne om tilberedning af delikatesser. Desuden er mad ud af huset til store fester, Take Away menuer og fast food og salat produktion også en naturlig del af opgaverne i delikatessespecialet.

Specialet pølsemageri (trin 2)

Arbejdet som pølsemager består i at opskære kød fra svin, kalve og okser og andre dyr. man lærer at udskærer kødet korrekt så der bliver så lidt spild som muligt Man lærer at opdele og sortere kødet i forskellige kvaliteter. Bagefter udvælger du kød og andre råvarer, som bliver blandet til fars og stoppet i naturtarme eller kunsttarme. Til sidst bliver pølserne tørret, røget, saltet eller kogt.

 

Du fremstiller mange forskellige pølsetyper, fx grillpølser, medister og spegepølser. Du fremstiller også andre farsvarer som leverpostej og patéer samt pålægsvarer som røget filet, rullepølse og saltkød.

Der arbejdes med højteknologiske maskiner ofte med avanceret styring i produktionen, og får forståelse og viden omkring bl.a. fermentering og andre kemiske processer i fødevareforædling for at sikre den gode smag i produkterne.

For alle specialer gælder det, at du vil lære om salg og kundebetjening.

Læs alt om uddannelsen til gourmetslagter - regler, niveauer m.m. på www.ug.dk

Tilmeld dig uddannelsen