19. maj 2015

Se sund ud og scor mere!

undefined

Toastbrød og den slags er ikke bare skodmad, men også dyrt. Du bliver fattig af at spise usundt, advarer Frede Bräuner.

Drop at drikke kloakrensende colaer og hold op med at spise chips – så kommer I til at se bedre ud, og I bliver dygtigere. Foredrag provokerer mekaniker- og chaufførlærlinge på UCH

19-årige Simon Perto Bendixen har fundet ud af, at grønne bønner smager lige så godt som pommes frites. Hans kæreste er nemlig sundhedsfreak, og hendes mad smager faktisk ganske godt.

Simon Bendixen er for nylig begyndt på chaufføruddannelsen på UCH. Dermed kommer han ind i et fag, der er kendt for at spise megen fastfood. Men det er usundt, siger både hans kæreste, skolen og mange andre.

Nu har Simon Bendixen sammen med andre lærlinge været til foredrag om sund kost. De mødte på UCH den østjyske lærer Frede Bräuner. Han har fundet ud af, at det tit er skodmad, der er skyld i unges problemer. Både i skolen, på arbejde og med kærester og sex.

”Colaer er kloakrens. Kakaomælk er flydende slik. Ostehaps er totalt uegnet til mad. Toastbrød er ikke menneskeføde.”

Frede Bräuner provokerer. Kevin Magnussen ville miste koncentrationen og køre galt i sin Formel 1-vogn, hvis han levede af chips og kloakrens. Caroline Wozniacki spiser store mængder mad, men af den sunde slags og forbrænder det hele på tennisbanen. Derfor vinder hun så meget, og derfor ser hun så godt ud.

”De, der spiser sundt, scorer mere,” opfordrer Frede Bräuner.

Den 24-årige chaufførlærling Jonas Rønnov siger, at han har hørt det før og godt ved det.

”Det er et spørgsmål, om du vælger at leve på den måde. Hvis du ser på mig, kan du godt se, at det har jeg ikke valgt endnu. Men hvis der støder noget til, kan det godt være, jeg ændrer mig,” siger Jonas Rønnov.

Sådan er det gået for den 26-årige chaufførlærling Ian Jensen. Han er i en meget ung alder blevet ramt af nyresten. Nu spiser han blandt andet mad med mindre salt. I for store mængder kan salt være usundt, og for eksempel pizzaer er overhældt med salt.

UCH har i et stykke tid gjort en indsats for at give eleverne mulighed for at træffe sunde valg. Det fortsætter, og efter sommerferien går andre erhvervsskoler i gang med det samme.

UCH har samarbejdet med Hjerterforeningen om projektet.