EUX - fagretning, grundforløbets 1. del

EUX Fødevarer

Har du udfolde din interesse for madlavning og vil du samtidig tage en gymnasial uddannelse?

På EUX Fødevarer kan du uddanne dig som gastronom, bager og konditor, gourmetslagter eller ernæringsassistent samtidig med, at du får en gymnasial uddannelse. Du får dermed det bedste fra begge verdener og ender med at stå med en studenterhue og et svendebrev, som åbner alverdens muligheder for det efterfølgende.

I fagretningen ”Fødevarer” arbejder du gennem hele forløbet med de gode råvarer hele vejen fra jorden til middagsbordet og er med til at udvikle fremtidens fødevarer.

Fag på EUX Fødevarer

Når du starter på EUX Fødevarer, vil du få undervisning i følgende fag:

  • Erhvervsintroduktion
  • Dansk C
  • Samfundsfag C
  • Engelsk C
  • Arbejdskultur
  • Lærepladssøgning
  • Samfund og sundhed
  • Arbejdsplanlægning og samarbejde
  • Faglig dokumentation
  • Faglig kommunikation
  • Innovation
  • Metodelære og valgfag

I løbet af en uge vil grundfagene udgøre 12 lektioner ud af samlet lektionstal på 26 timer ugentligt. Det skal forventes at der vil være hjemmearbejde at forberede sig til dagens undervisningen eller at udarbejde opgaver og rapporter. 

Der er eksamensudtræk mellem fagene dansk C, engelsk C og samfundsfag C. Der vil derfor være én eksamen i grundfagene. Erhvervsfagene vurderes bestået/ikke bestået.

De første to uger er et introforløb, hvor du igennem et kortere læringsforløb, introduceres til de mange forskellige uddannelser, der er inden for EUX Fødevarer. Du vil komme til at lære dine nye kammerater og lærere rigtigt godt at kende og skabe gode samarbejdsrelationer. Du vil få information om, hvordan man typisk arbejder inden for området fødevarer og en idé om, hvad der kendetegner de forskellige fag.

I løbet af GF 1 vil du desuden komme til at arbejde med følgende forløb;

Mød faget

I det første forløb vil du møde de forskellige faggrupper og lære mere om fagets historie, arbejdsteknikker og arbejdspladskultur. Du vil møde fagene:



Du vil desuden komme i praktik i en virksomhed, hvor du kan undersøge om et bestemt fag er noget for dig, så det kan hjælpe dig med at blive bekræftet i, hvad du gerne vil fremadrettet

Fagligt håndværk

På Grundforløb 1 vil du med dine kammerater arbejde i grupper med at arrangere forskellige arrangementer med gæster. Du lærer også at have en nysgerrig og undersøgende tilgang til de forskellige råvarer, du arbejder med, og du lærer  grundlæggende arbejdstekniker inden for innovation og udvikling, som du skal bruge i det videre forløb.

Bæredygtig fremtid

Du kommer til at arbejde med et projekt om grønne værdier og bæredygtighed i forhold til alle de forskellige faglige områder, der er i forløbet. Dit projekt kan for eksempel omhandle:



  • Ansvarlig forbrug og produktion – Hvilke råvarer og hvordan med madspild?

  • Hvad er bæredygtighed – hvis det ikke bare er et ord alle siger?

  • Innovation – hvad har DU af gode ideer til fremtidens fødevarer?

Min uddannelse

En del af Grundforløb 1 er også at blive helt skarp på, hvilken fagretning du gerne vil arbejde med. Derfor vil sidste del af grundforløbet omhandle sig om dit valg af uddannelse.

Du kan vælge mellem:

Praktikophold i Valencia

Vi har mulighed for at tilbyde et 2-ugers praktikophold i Valencia i Spanien. Praktikopholdet er med ophold på sprogskole, hvor du lærer spansk og spansk kultur og kommer i virksomhedspraktik i køkkenet på et hotel, eller i en restaurant eller i et bageri/konditori.


Projekterne evalueres og du vil gennem en samtale med studievejlederen og kontaktlærer træffe det endelige valg af uddannelse.