Den sidste uge er der blevet arbejdet intenst med råvarer, jul og bæredygtighed på fødevareuddannelsernes grundforløb i køkkenerne på UCH.
”Jeg er blevet bevidst om bæredygtighed. Nu tænker jeg meget over affaldssortering, hvordan vi kan udnytte råvarerne fuldt ud og undgår madspild,” fortæller Sandra fra grundforløb 1 på ”Maduniverset”. Sandra og de øvrige elever på holdet har arbejdet med at udvikle og producere en bæredygtig julekurv, der både skulle signalere jul, være bæredygtig, nytænkende, indbydende at se på og indeholde noget spiseligt, der smager godt.
Det resulterede i seks spændende varianter af den bæredygtige julekurv, der også fik sin helt egen fortælling med via arbejdet med storytelling i dansktimerne. Smukke macarons-snemænd bagt med brødkrummer i stedet for mandelmel, vaniljekranse med ærtemel, fyldte chokolader med marcipan tilsat hvide bønner var nogle af lækkerierne i de pyntede julekurve. Emballagen var et kapitel for sig. Skotøjsæsker, syltetøjsglas fra gemmerne, sirlige julestjerner kreeret af de mange post its, der blev brugt i ideudviklingsfasen og ting erhvervet i genbrugsforretninger bidrog til at mindske materialeforbruget.
”Det var sjovt at tænke ud af boksen og ikke bare skulle lave en traditionel julekurv,” siger Lise, som bidrog til at skabe vinderjulekurven.
Lærerne har sat rammerne for eleverne i opgaven, inspireret dem til at arbejde med bæredygtighed og FN’s Verdensmål for bæredygtig produktion og forbrug.
”Vi har givet eleverne meget medbestemmelse og udfordret deres mind set for, hvad der kan lade sig gøre. Så de eksperimenterer og ser muligheder i ting, som de ikke tidligere har set,” forklarer faglærer Danutha Warming Ehlers. Forløbet er med til at skubbe til fastgroede holdninger hos både elever og undervisere.
”Småkager smager lige godt, når de er i forskellige glas frem for, at det hele skal være så ens, som vi ellers arbejder for,” siger Laura Friis-Jensen, som er den anden faglærer på forløbet.
Som en sidste krølle på forløbet besluttede eleverne at donere nogle af julekurvene til varmestuer i Holstebro og Herning. Så kom der også fokus på verdensmålet om at mindske ulighed.
Hele projektugen er udsprunget af, at Uddannelsescenter Holstebro deltager i et regionalt projekt med titlen ”Erhvervsuddannelser med en bæredygtig profil” sammen med VIA University College og fem andre erhvervsskoler. Den bæredygtige julekurv er det første undervisningsforløb udviklet i projektet.