17. marts 2021

Praktikvejlederkursus - et must for alle

På UCH kan du få en forståelse for de unge og værktøjer til at blive en bedre praktikvejleder
5 spændte praktikvejledere fra bagerbranchen sad foran deres computere, klar på at bruge en kursusdag, for at blive klogere på praktikvejlederrollen overfor deres lærlinge.

På grund af Corona situationen blev kurset afholdt på TEAMS med virtuel undervisning og sparring fra Ann-Vibeke Mose, underviser på Uddannelsescenter Holstebro. Vores mål med at tilbyde kurset er at skabe fokus på, at den uddannelsesansvarlige har en vejlederrolle, som har stor betydning for de enkelte lærlinge. På UCH gør vi meget ud af at skabe et godt undervisningsmiljø for eleverne. Det giver tryghed og en større tillid for den enkelte til at kunne modtage læring. På samme måde er det vigtigt at skabe et godt arbejdsmiljø, så eleverne trives og vi dermed kan mindske frafald på uddannelsen. Det giver vi nogle værktøjer til på praktikvejleder kurset, fortæller Ann-Vibeke.

Det gav mig noget at tænke over

Vi har talt med nogle af deltagerne for at høre, hvad de fik ud af at bruge deres tid

Fra Taffelbay i København deltog både chef for virksomheden, Hans Kromann og konditorchef, Marianne Moretto.
Marianne fordi hun sammen med Hans Kromann er ansvarlig for 4 elever og prioriterer arbejdsmiljøet højt. Det interesserer mig og det betyder meget for mig, at mine lærlinge trives og udvikler sig, så de fastholdes i uddannelsen, siger Marianne. Jeg kommer til at bruge den viden og de værktøjer vi fik under kurset med bl.a. at sætte sig i de unges sted. Verden i dag er en anden end dengang jeg selv var lærling, de unge er et andet sted og derfor er det vigtigt, at vi forstår dem og møder dem hvor de er.

Hvordan formidler jeg bedst mit budskab til den enkelte elev og hvordan håndterer jeg, hvis jeg gerne vil de skal ændre på noget, så det bliver en god oplevelse og ikke en nedgørelse, det var også væsentligt input at få med. Godt nok var det kun en enkelt dag, men jeg tænker faktisk, at jeg er blevet bare en lidt bedre leder, med de nye værktøjer jeg har fået.
For Hans Kromann var hans deltagelse i kurset et spørgsmål om at opnå vide om, hvad der kræves af en praktikvejleder, så han er klædt på til at kunne hjælpe sine mellemledere, der står med det daglige ansvar for eleverne. Det var fint, at det var et online kursus, så sparrede jeg turen fra København, men kurset gav mig faktisk så god en viden, at jeg gerne tog turen alligevel, men det vidste jeg jo ikke på forhånd, fortæller Hans.

Underviser Ann-Vibeke er en god kommunikator. Det blev italesat og visualiseret, hvordan de unge/lærlinge er i dag og hvorfor vi skal være opmærksom på, hvilken generation vi selv er i forhold til de unge. En øjenåbner til, hvordan vi kan hjælpe vore lærlinge bedst muligt.
Jeg er blevet bevidst om vigtigheden af læringsstile og persontype, hvordan vi udvælger elever, den første samtale og hvordan vi modtager dem i virksomheden. Det fysiske materiale vi fik er værktøjer, der giver en god indsigt i, hvordan man har styr på sine lærlinge, hvilke typer vi har med at gøre og hvordan de lærer bedst.
Et vigtigt kursus for den uddannelsesansvarlige, som jeg anbefaler, uanset hvilken faglighed man har, slutter Hans.

Fra Fyn var Morten Christian Madsen fra Sdr. Nærå Bageri med på holdet.
Jeg var slet ikke i tvivl om at jeg skulle med på kurset, da jeg så det. Jeg har efterspurgt kurset, fordi jeg gerne vil have en ekstra lærling, men at jeg så fik så meget med fra kurset, er en stor gevinst, fortæller Morten.

Jeg har en lærling på UCH og som mester føler jeg mig altid velkommen på skolen. Jeg kan mærke, hvordan de unge brænder ekstra meget for deres fag, når de kommer retur i bageriet efter en skoleperiode og gerne vil arbejde videre med de nye ting de har lært. Det udvikler også mig.
Kurset har givet mig en indsigt i, at det er vigtigt at møde de unge med et åbent sind. Jeg er som mange andre bagermestre en anden generation, men det er ungdommen der skal tage over fra os og derfor er det vigtigt, at vi møder dem og hjælper dem med at udvikle sig og trives i et godt arbejdsmiljø, så vi mindsker frafald på uddannelsen.
Efter at have deltaget på kurset, så mener jeg faktisk, at det bør være et krav for bagermestre at deltage. De værktøjer og den forståelse man får, vil efter min bedste overbevisning mindske et frafald, slutter Morten.

Mere info:
Jan Emtkjær Jensen, uddannelseschef Fødevarer UCH – 99 122 223, jej@ucholstebro.dk
Ann-Vibeke Mose, underviser UCH – 99 122 471, avm@ucholstebro.dk

Vil du med på næste hold?