29. januar 2018

Ny mulighed for virksomheder og lærlinge

undefined

Et nyt forsøg vil hjælpe virksomheder med at tiltrække elever fra hele landet.

Forsøget betyder dermed også, at unge får en større rækkevidde, når de søger læreplads. I dag kan unge på erhvervsuddannelserne kun bo på skolehjem, mens de er på skoleophold. Når de er ude på deres læreplads, skal de bo hjemme eller for sig selv. Forsøget betyder som noget helt nyt, at eleverne kan bo på skolehjem, både når de er på skole, men også når de er på deres læreplads. 

Mange virksomheder mangler lærlinge og elever.
Det kan på sigt give problemer med at fastholde arbejdspladser i tyndtbefolkede områder. Derfor har Undervisningsministeriet søsat et treårigt forsøg, der skal hjælpe virksomheder i tyndtbefolkede områder med at skaffe flere lærlinge. Tilbuddet gælder unge, der er i gang med alle typer erhvervsuddannelser – også selvom den pågældende uddannelse ikke udbydes på den lokale erhvervsskole.

For mange unge har det hidtil været en bremseklods at søge lærepladser langt væk hjemmefra. Udsigten til at sidde på et lejet værelse alene i en ny by, har ikke været tillokkende. 

  • Mange forældre er nervøse over at sende deres unge langt væk hjemmefra for at begynde på en læreplads. Gennem forsøget kan de nu komme til at bo sammen med andre unge og samtidig have en voksen at gå til, hvis der er behov for det, siger Kent Wamberg Hansen, afdelingsleder for skolehjemmet på Uddannelsescenter Holstebro.
  • Samtidig ser vi udfordringer med at skaffe lærlinge til visse fagområder. Det håber vi, dette forsøg kan være med til at løsne op for, tilføjer han.

For at bo på skolehjem i sin praktiktid skal man leve op til de retningslinjer, der også gælder for at bo på skolehjem i skoleperioderne. Retningslinjerne handler blandt andet om afstand mellem hjem og læreplads.

Skolerne i projektet er:

  • Skjern Tekniske Skole, Per Rahbek, 2163 6880
  • EUC Nord, Erik Risager, 7224 6080
  • EUC Nordvest Thisted, Michael H. Thomsen, 3010 6541
  • EUC Nordvest Morsø Landbrugsskole, Jonas Korsgaard, 3010 6530
  • EUC Nordvest Fiskeriskolen Thyborøn, Søren Hyllen Nielsen, 3078 3472
  • Gråsten Landbrugsskole, Bjarne Ebbesen, 7465 1024
  • Struer Statsgymnasium, Mads Brinkmann Pedersen, 2427 6920
  • UCH Uddannelsescenter Holstebro, Kent Wamberg Hansen, 9912 2290

Forsøget er gået i gang og varer de kommende tre år.

Mere info:
Kent Wanberg Hansen, skolehjemsleder på UCH - kwh@ucholstebro.dk - 99 122 290

Læreplads langt væk hjemmefra?