29. juni 2015

UCH på landsskue 2015

Landbrugseleverne trækker af sted med køerne

undefined

Tidligere elever går forrest når Center for Jordbrug skal til landsskue i næste uge. De to tidligere elever på landbrugsskolen, Louise og Linda, har sammen med andre tidligere- og en enkelt nuværende elev længe trænet til Landsskuet i Herning i uge 27. De hjælper nemlig Center for Jordbrug med deltagelsen i Landsskuet 2015.

Uddannelsescenter Holstebro deltager med otte køer af racen Tiroler Grauvieh på Landsskuet i Herning.

 ”Jeg var med sidste år og det var vildt sjovt – så jeg har meldt mig som frivillig igen i år” fortæller Linda Pedersen fra Thyholm. ”Vi skal vise dyrene frem – trække dem ud på dyreskuepladsen, vi skal passe dem og hvis de bliver beskidte skal vi vaske dem” fortsætter Linda.

Linda Pedersen ville gerne være dyrepasser – men der meget få praktikpladser som dyrepasser. Derfor har hun valgt at blive landmand – så hun stadig kan passe dyr. Linda har allerede fundet sig en praktikplads på Skiveegnen.

undefined

Louise Nørskov Madsen, Jegindø, der blev uddannet som landmand i januar 2015, hjælper også på landsskuet. ”Jeg har selv Grauvieh derhjemme, så jeg vil meget gerne med på landsskue igen i år” siger Louise med glød i øjnene.

Uddannelsesleder Anders Gammelvind – Center for Jordbrug – er meget stolt af sine køer og ikke mindst eleverne, der meget gerne vil hjælpe UCH med landskuet. ”Det er da super flot at eleverne vil deltage på landsskuet igen” siger Anders Gammelvind. ” Sidste år fik vi topplacering med vores Grauvieh og det håber jeg da at vi gør igen”.

Læs mere om racen - klik her

Fakta om Tiroler Grauvieh
Tiroler Grauvieh stammer fra bjergene i Tirol i Østrig, hvor de har eksisteret i omkring 3000 år. Deres oprindelige formål var som trækdyr og til mælkeproduktion.

I Østrig anvendes Tiroler Grauvieh i dag som en to-formåls-race, dvs. til såvel kød- som til mælkeproduktion. Den gennemsnitlige mælkeydelse er 4.000-5.000 kg. mælk. Der findes i Østrig ca. 3.800 stambogsførte hundyr.

De første Tiroler Grauvieh blev importeret til Danmark i 1991 og antallet af renracede hundyr er i dag på godt 200. Her i landet holdes Tiroler Grauvieh udelukkende som ammekøer, dvs. til kødproduktion.

Tiroler Grauvieh er harmoniske dyr med stærke lemmer og en god kødansætning. Farven varierer fra lysegrå over mørkegrå til det gråsorte, alt efter årstiden. Kalvene fødes meget lyse (næsten hvide), og skifter ved 3 måneders alderen til den grå farve. En udvokset ko vejer mellem 600 og 700 kg. og tyrene mellem 950 og 1.100 kg. Krydshøjden ligger på 131-138 cm for køerne og 140-145 cm for tyrene.

Tiroler Grauvieh er en robust race med et roligt temperament og er endvidere kendt for lette kælvninger.

På grund af koens gode mælkeydelse har kalvene en relativ høj fravænningsvægt. Årsvægten for ungtyrene er normalt 500-600 kg. Slagtedyrene har en god kødansætning – således er en klassificering af slagtekroppen i klasse 9-10 op til 12 almindelig for ungtyre – og samtidig er slagteprocenten høj (op mod 60 %).