09. oktober 2015

Uddannelsescenter Holstebro viser erhvervsuddannelserne frem

Hvis efterspørgslen efter faglært arbejdskraft fortsætter, vil der inden for få år mangle flere tusinde faglærte arbejdere. På Uddannelsescenter Holstebro har man sat alle sejl ind for at vende kurven og få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne.

 undefined

Billedtekst: Her er det 8. klasses elever fra fire skoler i Lemvig Kommune, der er på besøg hos UCH, hvor de deltog i Skills Stafetten. Foto: Charlotte Hansen


Af Charlotte Hansen

Hos Uddannelsescenter Holstebro (UCH) har man svært ved at få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Derfor har UCH i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning i Holstebro, Struer og Lemvig inviteret alle kommunernes 8. klasser på besøg på skolen for at deltage i ”Skills Stafetten”.

”Vi vil gøre opmærksom på, hvad erhvervsuddannelserne er for noget. De unge kommer ud, ser stedet og bruger deres hænder. Og så sender vi dem rundt på en stafet, hvor de løser opgaver. Stafetten er også en form for studievejledning, hvor vi kan vise, hvilke muligheder der er på skolen,” siger Uddannelsesleder Lars Mortensen.

Erhvervsuddannelserne kæmper i disse år en hård kamp for at efterkomme branchernes efterspørgsel på faglærte arbejdere. Manglen er gennemgående for alle fag, og blot indenfor jern og metal vil der mangle 20.000 faglærte arbejdere i 2020 ifølge en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Se her hvordan eleverne fra Lemvig Kommune konkurrerer på UCH: Facebook 

Udfordring at få bygget og repareret

På uddannelsescentret håber man, at arrangementet kan udvide horisonten, så de unge bliver klar over, at erhvervsuddannelse også er en mulighed, når de skal vælge uddannelse efter folkeskolen.

”Der er selvfølgelig mange, der vælger andre retninger, men kan vi bare flytte nogle ganske få, så er målet nået,” siger Anders Gammelvind, der er Uddannelsesleder på Center for Jordbrug på UCH.

Selvom uddannelsescentret gerne modtager eleverne til egne uddannelser, er hovedårsagen til initiativet efterspørgsel fra branchen:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi om få år har en udfordring i at få bygget vores huse og repareret vores biler, fordi der simpelthen ikke bliver uddannet nok håndværkere,” siger Anders Gammelvind.

Væk fra skolebænken
Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning er begejstringen stor, når skolerne åbner dørene og inviterer eleverne indenfor.

”Det giver et bedre indblik, end at jeg fortæller eleverne om det. Virkeligheden er bedre end fortællingen. Og det er jo fantastisk, at vi har en teknisk skole, der åbner dørene på den her måde,” siger Ole Margon, der er UU-vejleder i Lemvig Kommune.

Hos folkeskoleeleverne falder arrangementet i god jord, og selvom det er svært at vide, når man går i 8. klasse, så kan UCH nok se frem til at byde flere af eleverne velkommen på en uddannelse:

”Jeg synes, det er fedt. Det er godt at komme væk fra skolen for at komme ud og prøve noget. Jeg kan godt lide tømrearbejde, og jeg kunne godt vælge en uddannelse her,” siger Julius, der går i 8. klasse på Nørre Nissum skole.

Eleverne i går var de sidste, der skulle prøve kræfter med ”Skills Stafetten”. De to bedste hold af alle kommunernes 8. klasser skal videre til DM i Skills i februar, og her skal de kæmpe mod hold fra resten af landet om at blive Danmarksmester i Skills.