Praktik i udlandet - PIU

Tag din uddannelse i udlandet og få en oplevelse for livet

Mange rejser efter gymnasiet, men med Praktik i udlandet (PIU), kan du slå to fluer med et smæk. Her kan du kombinere uddannelse med det at opleve et andet land og kultur, og så er det endda gratis. Trine Hjelm Sørensen har taget en del af sin uddannelse til bager i Slovenien og Marcus Sandgård Poulsen overvejer at tage resten af sin uddannelse til tømrer i Norge. Læs om deres overvejelser og oplevelser her.

undefined
”Du skal overveje praktik i udlandet, hvis du gerne vil lære om et andet land og dets kultur, flytte dig fagligt, flytte dine personlige grænser og have en oplevelse for livet”, siger Trine Hjelm Sørensen.

Et gratis sabbatår

Marcus mangler kun et lille år af sin uddannelse og de venner, der startede samtidig med ham i gymnasiet er snart færdige og varmer op til et sabbatår, hvor de sparer op og derefter rejser. Derfor fik Marcus den ide, at han også kunne opleve et andet land, og endda uden han behøver at spare op inden.

”Jeg har mulighed for både at gøre min uddannelse færdig og opleve et andet land på helt tæt hold. Jeg vil ikke bare være turist. Jeg vil være en del af arbejdsmarkedet og få et ægte indblik i deres kultur, og hvordan de bygger i Norge. Jeg håber meget, at det hele falder på plads.”

Marcus tænker, at hvis flere kendte til muligheden med at opleve et andet land under uddannelsen, kunne det få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, da de kan kombinere det at rejse med en uddannelse.

undefined
”Med Praktik i Udlandet behøver du ikke at vente med at rejse til efter gymnasiet. Og har du en EUX som mig, så får du også din studentereksamen i mens,” smiler Marcus Sandgård Poulsen.

Mor og far kan være trygge

Inden Trine tog afsted var både hun og forældrene lidt nervøse, men det viste sig at være uberettiget, for der er både en kontaktperson i det land, man er i og i Danmark, som er til rådighed.

”Med praktik i udlandet lærer du at agere selvstændigt og håndtere alle mulige situationer. Det er en stor del af oplevelsen. Men det er også godt at vide, at skulle der opstå noget, jeg ikke kunne se mig ud af, så ville jeg være i trygge hænder med en kontaktperson i begge lande.”

Tag nu bare afsted

”Mit råd til alle, der overvejer at kombinere uddannelse og rejser er: Tag afsted. Det giver en oplevelse, som du aldrig glemmer. Det bygger på din uddannelse og faglighed, og for mig har det givet mere selvtillid, at jeg har bevist overfor mig selv, at jeg kan stå på egne ben og klare alle situationer.”

Trine fortryder ikke et øjeblik, at hun tog praktikpladsen i Slovenien.

”Du oplever en kultur meget mere autentisk, når du er en del af dagligdagen. Du lærer at stå på egne ben, mens du har et sikkerhedsnet, så det er mere trygt end rejser med rygsæk og telt. Og så er du der tilpas længe til at få gode venskaber,” slutter Trine, der nu har to gode veninder i Slovenien.

Både Trine og Marcus er enige om, at Praktik i Udlandet (PIU) er en fantastisk mulighed for at blive dygtigere til sit fag, opleve verden og komme helt tæt på en anden kultur. 

Læs mere om praktik i udlandet