30. oktober 2015

Elever smager straks på verdenen

undefined

Nicolas Balcerek har aldrig før smagt lam, men nu har han lavet lasagne med lam i – en ret blandet af forskellige kulturer. Foto: Niels Stoktoft

Kommende kokke, slagtere, bagere, ernæringsassistenter og tjenere blander dansk og udenlandsk mad – og de kan li’ det!

Tekst og foto: journalist Niels Stoktoft Overgaard

Nicolas skal være kok, Diana tjener og Camilla konditor. De uddanner sig i Danmark, men de vil gerne hente ideer fra udenlandsk mad. Det har de nu prøvet i nogle uger på Uddannelsescenter Holstebro.

16-årige Camilla Siig fra Staby er vild med ”Den store bagedyst” på tv. Nu har hun selv prøvet at fremstille en særlig roulade. Den rummer blandt andet dansk jordbærmarmelade og tyrkisk budding.

Syrisk gæstelærer

Eleverne har fået ideer fra blandt andre den syriske restauratør Waled Alwadi. Han er flygtet til Danmark og bor nu i Holstebro. Han har i et stykke tid arbejdet sammen med eleverne på UCH’s Center for Fødevarer & Ernæring.

Waled Alwadi var også med, da eleverne serverede den anderledes slags mad på en bazar. Her prøvede de at præsentere deres retter og kager for gæster. Ligesom de senere skal gøre på en restaurant, i et bageri eller på en anden arbejdsplads.

International læring

Eleverne begyndte på deres uddannelse efter sommerferien. De har lært meget på kort tid og ikke kun om dansk mad.

De har også arbejdet sammen med flere ukrainere. Snakken er gået gennem tolke, men det har ikke været noget problem.

”Der er en kæmpeforskel på, hvordan man spiser i forskellige kulturer,” siger 16-årige Diana Thomsen fra Humlum.

Krydderier og frugter

Undervejs har eleverne besøgt Bazar Vest i Aarhus. Her fik de blandt andet præsenteret en masse krydderier, som danskere sjældent kender til.

- Jeg så også mange frugter, som jeg ikke anede noget om, fortæller 16-årige Nicolas Balcerek fra Linde.

Han har allerede en dobbelt baggrund med mad. Nicolas er født i Polen og flyttede til Danmark sammen med sin familie for seks år siden. Han har lært sine elevkammerater om den polske ret pierogi (en slags ravioli med kartoffelmos- og hytteostfyld).