24. august 2015

Holstebro Tekniske Gymnasium fylder 25 år

Indtryk fra tre dages fejring

Af Michael Balle

undefined

Det er onsdag eftermiddag, blå himmel og strålende solskin. ”3, 2, 1…” Karoline fra 3.u tæller ned og tømmer så et reagensglas ned i en stor beholder. Et splitsekund efter reagerer opløsningen og sender næsten en halv kubikmeter gult skum op i forrygende fart. De mange børn, der sidder på jorden foran htx Science Show-scenen på Store Torv i midten af Holstebro, jubler henrykt. I teltet ved siden af er hendes klassekammerat Rasmus ved at forklare om genteknik, mens Glen og Jonas fra 3.a i fysikteltet har sat et forsøg op med lysstråler, der brydes gennem et prisme. Næste indslag er raketaffyring. Der er godt med folk.

Uge 33. Kommunikation/it- og multimedielærer Ulla Armose, rektor Karsten Søndertoft, vicerektor Paw Hedegaard og lærer i dansk og idehistorie, Michael Balle, sidder omkring mødebordet på rektorkontoret på htx. Det er den første uge af august, så eleverne er ikke mødt ind endnu. Foran dem ligger sidste korrektur af jubilæumsbogen, ”Nerdy by Nature – 25 år med Holstebro Tekniske Gymnasium”

De 64 sider med fortællingen om htx’ historie, 8 dobbelte interviews med lærere og elever, hilsner fra H.C. Østerby og matematikprofessor på DTU, Morten Brøns, er klar til at gå i trykken. Så nu bliver der talt lidt om pressestrategi og fotodokumentation af de tre jubilæumsdage. Der er stadigvæk mange materialer, der skal skrives, designes og trykkes. Det bliver nogle travle uger.

undefined

Torsdag formiddag i uge 35. Karsten byder det første hold elever velkomne til det officielle jubilæumsarrangement. Der er 570 elever, men kun plads til 300 stole på Nytorv, så arrangementet skal holdes to gange. Første indslag er Karstens fortælling om, hvordan htx er vokset op. Derefter holder næstformanden for elevrådet, Christian Overgaard Wessels, en flot tale fra elevperspektivet om at gå på htx. Han er vist også et oplagt valg til studentertalen om 2 år, tænker flere. Først skal han dog lige en tur med US Science til Californien i efteråret.

undefined

Orkesteret Twang bestående af tre musikere med baggrund fra det rytmiske musikkonservatorium spiller et forrygende sæt på kontrabas, banjo og violin – suppleret af vokalharmonier, der sidder lige i skabet. Efter en smule stand up om jubilæumsbogen ved Michael Balle og om den nyindrettede gangudsmykning, Memory Lane, ved kommunikation- og teknologihistorielærer Jens Malte Nielsen får eleverne lidt godt fra kantinen.

Om eftermiddagen gentager det hele sig. Nu bare for de ansatte og inviterede gæster. Det er et lidt længere program. H.C. Østerby holder tale på vegne af Holstebro Kommune og underholder samtidigt forsamlingen med anekdoter om Karsten Søndertofts fortid på håndboldbanen.

Så bliver det bestyrelsesformand Jørn Vejgaards tur, derefter Rene van Laer, formand for undervisningsministeriets gymnasieudvalg. Der er også plads til Christian Wessels, Michael Balle, Jens Malte Nielsen og endnu et sæt fra Twang. UCH’s direktør Ann Østergaard fornøjer med lidt tyskundervisning, før Karsten holder den afsluttende tale, og alle gæsterne bliver budt på nogle lækkerier fra UCH’s køkken.

Sammen morgen løber et brev ind på mail. Det er en hilsen fra Ellen Trane Nørby, minister for børn, undervisning og ligestilling. ” Jeg ved, at I er optagede af at være et teknisk gymnasium med en stærk profil. I er også kendt for at sætte htx-uddannelsen på landkortet, for eksempel med jeres engagement i DM i teknologi og med jeres deltagelse i Young Enterprise og fagolympiader – flere gange med flotte placeringer. Lad mig derfor citere titlen på jeres jubilæumsbog: I er ”Nerdy by Nature”. Bliv endelig ved med det!” Skriver hun blandt andet.

undefined

Fredag eftermiddag har åbent hus sat skolen på den anden ende i foreløbig 4 timer. Der er aktiviteter på torve, gange, i laboratorier og klasselokaler. Htx-eleverne viser deres fag frem, lærerne holder åben undervisning, gamle elever fortæller om deres uddannelse og karriere efter htx. Der er to timer endnu. Dagens program er sat op som på en festival. Især bioteknologi- og biologilærer Poul Gerhard har knoklet i ugevis for at få det hele til at hænge sammen.

Foran studiekontoret stiller 10 ud af de 16 elever fra årgang 1990 op til gruppefoto. De har fået en rundvisning på en skole, der er meget forskellig fra htx i 1990. Kemi- og teknikfagslærer Jytte Kaltoft Brodersen var med på rundvisningen. Hun var som den eneste nuværende lærer ansat dengang og førte de 10 til eksamen i kemi. De havde Kerner Viinberg i biologi.

Nu kommer de fra mange steder i landet, men flere bor stadig lokalt. Edel Høgh bor i dag i Lemvig sammen med kæresten fra htx-tiden, Keld, som også er med på Dagbladets billede fra juni 1992, hvor Edel som den første htx’er fra Holstebro Teknikske Gymnasium får studenterhuen på. Ulla Armose får de 10 til at rykke sammen foran væggen med studenter fra de 25 år, så hun kan tage et billede. Senere skal de 10 ud at spise og helt sikkert udveksle historier om gamle dage og de 25 år, der er gået siden den gang.

Lidt nede ad gangen har eleverne fra teknikfaget Krop og Sundhed overtalt matematiklæreren Dorthe Videbæk til at kaste sig ud i bænkpres. På Nytorv er tidligere elev Thomas Kølbæk (student årgang 2012) gået på i Speakers Corner, hvor han demonstrer små robotter fra sin egen virksomhed.

Mandag på htx. Lærere og elever er i gang med en ny uge. To lærere bliver over frokostbordet enige om, at det har været tre gode dage, som har betydet meget for såvel elever som lærere. Men også, at det er godt, at der er 25 år til næste gang.

Her kan du se hvad pressen skrev under overskriften Nørder på den gode måde.

Tillykke med jubilæet

fra Ellen Thrane Nørby, Minister for Børn, Undervisning og Ligestilling.

Læs brevet