26. juni 2021

HTX dimissionstaler 2021

undefined
Foto: vicerektor HTX, Paw Hedegaard Jensen

Kære studenter.

Før hed I elever. Nu er I lige om lidt studenter. Lad mig tage jer med tilbage. Til jeres klasselokale. På en vilkårlig tirsdag.

Du sidder ved det lille kvadratiske bord, det der ustabile bord, som vipper. I klassen. Lidt for meget lugt af linoleum, af lektier, af lærerretorik. Klassen er der også. Dine venner. Du kender dem. Deres humor, deres pc’ere, deres tasker, deres madpakker, deres tøj, deres lyde, deres lugte, deres kroppes omfang, deres køretimer, hvem de har et hemmeligt crush på og hele deres approach. Det de fremstiller og det, de i virkeligheden er. Du har set dem og de har set dig.

Du er der i klassen og døren går op. Klokken er 3 minutter over 8 og du føler et vist ansvar for de elever, der kommer for sent. Du kaster et hurtigt blik på underviseren for at se, om du skal forklare, hvem der er på vej. Du ved præcist, hvornår alle er her og hvorfor nogle ikke er her. Du tænker over, om du er klar.

Der er ting, du er død stolt over. Og så er der også et par sider, du ikke ønsker, nogen ser.

Det er tirsdag. Du sidder der på stolen og føler dig set, forstået og begrebet. Du ønsker i et svagt øjeblik at det her bliver ved. Men også kun i et svagt øjeblik. For man får nok af gymnasiet. Derfor varer det også kun i tre år og lidt længere for eux. Der er mange andre måder at blive set på, end dem gymnasiet tilbyder. Du er efter ferien klar til at blive set på, på helt nye måder. Som medarbejder på fuld tid, som rejsende, som håndværkerstudent, som universitetsstuderende eller som værnepligtig. Eller noget helt andet. Men du vil blive set på. Med nye øjne.

Tilbage i klassen har flere hilst på underviseren nu. Noget i dig har lyst til at byde læreren velkommen på en måde, så det lyder ægte, men vi er jo i Jylland og du vil helst ikke virke alt for vild med hverken læreren eller faget. Der er alligevel en gearing eller spænding i din krop. I skal fremlægge i dag og du ved præcist, hvad din underviser vil sige til det. Du kender tonefaldet, begreberne og måden man roser elever på her. Du er på en måde helt hjemme i den følelse, at underviseren vil gøre dig dygtig. Hun siger, at hun vil folde dit potentiale ud. Fuldstændigt. Du forestiller dig, hvordan det vil være, hvis dit fulde potentiale bliver foldet helt ud. Det er lidt svært at forestille sig denne tirsdag morgen. Underviseren forventer, at du gør dit bedste. Det motiverer dig. Men det er også lidt skræmmende. For det er så boomer at sige noget, som andre så skal gøre. For du ved jo, at I bare gør det sammen, dig og dem du går med i klassen. I gør det uden den der voksen-retorik, hvor man skaber projekter med innovation, taksonomi og entreprenørskab. Du ved det, din krop ved det. Det ligger i det hele, hvordan det skal gøres. Du har lært det på HTX og EUX

HTX eller EUX er en erfaring, der bor i din krop nu. HTX eller EUX har ligesom kigget på dig og valgt at flytte ind i dig. Noget af det du faktisk er stolt af, inde i dig selv. Det har styrket din indre motor og din indre computerkraft. Den er opgraderet og opdateret flere gange. Du er blevet kvikkere på flere planer og har lært at motoren også skal virke for at man kan køre nogen steder.

 • Men hvem lærte dig at gå på HTX? Det gjorde du selv.
 • Hvem lærte dig at gå til fester? Det gjorde du selv.
 • Hvem lærte dig, hvordan man stopper med at drikke i tide? Det gjorde du.
 • Hvem lærte dig at holde ud under pandemien? Det gjorde du.
 • Hvem tændte for TEAMS? Det gjorde du.
 • Hvem sad der alene og gav ikke op? Det gjorde du.
 • Hvem skrev dine afleveringer? Det gjorde du.

Du er igennem og du har gjort det færdigt. Du har modstået et okay pres i tre år – og lidt længere for EUX. Du har holdt ud. Nu kigger man på dig med et nyt blik. Som man ser på en student. Med fremtiden for øje. Med håb. Med nye forventninger. Med glæde og med stolthed.

I dag har du ret til at være stolt af dig selv. Du har vist vedholdenhed, udholdenhed, livskraft, styrke, og stamina. Du har løst virkelige problemer med teknologi, med naturvidenskab, med kommunikation, med dannelse og menneskelighed. Det tog tid for dig at finde ud af alle de nye fag – alle de nye undervisere, der hver især har deres helt specielle måde at gøre tingene på. Nærværet med dem, kontakten, samtalerne, humoren, deres feedback, alle de opgaver, I har løst, hjælpen du fik, hjælpen du gav, al opmærksomhed, al guidning, alle formaninger, alle anvisninger, de mange gode råd, gentagelserne, alle powerpoints – også de dødkedelige nederen trivielle, alle små film, alle møderne på TEAMS, hvor du sad og faldt ud og lod som om, at du var helt med. Men på den anden skærm var du langt inde i Counter-Strike. Du var lige ved at defuse bomben. I var så tæt på at vinde. Pludselig blev du råbt op – den næste lektion var allerede startet og dine venner ringede heldigvis på Discord og claimede dig tilbage til lektionen.

Vi har set dig. Du har set os. Vi har set på dig som en, der ville have foldet sit potentiale fuldt ud. Det har vi samarbejdet om. Nu går du ud i samfundet og skaber dig en tilværelse. Den måde du kigger på andre på, den måde har de det med at se på dig. Det du giver, bliver det du får. Du har lært at være nysgerrig, tolerant, åben, tænkende, selvstændig, samarbejdende og resistent. Du har lært at holde ud. Du har lært at gennemføre. Derfor er jeg ikke bekymret for vores lands eller klodes fremtid. Derfor er det en fordel at være en boomer. I studenter kommer nu og vil med stor vitalitet løse mange af de store problemer, vi har lagt frem foran jer. Det kommer til at tage tid, nysgerrighed, vedholdenhed, livskraft, styrke og samarbejde. Men det og meget meget mere besidder I.

Med mit motto ”Det du forventer af verden – det leverer den” dimitterer jeg hermed studenterne fra Holstebro Tekniske Gymnasium og fra Teknisk EUX 2021 Hjerteligt tillykke.

 

Rektors tale

undefined
Foto: Dimissionstale ved rektor for HHX og HTX, Martin Baadsgaard

For mig er det stort at holde dimissionstalen for jer, og jeg har glædet mig til det. 

Arrangementet – dimissionen i dag - er en fast tradition – og i ordet tradition ligger en vis portion gentagelse og faste ritualer – sådan må det være, og det er vel okay.

Vi skal i dag dimittere 116 HTX studenter og 6 EUX studenter fra UCH. Tillykke med studentereksamen – tillykke med veloverstået eksamen og huen. Studentereksamen, har gjort jer klar til fremtiden, den har gjort jer studieforberedte, og den har givet jer almen dannelse. Det har I slidt og slæbt for - meget af tiden begravet i bøger eller i selskab med krævende afleveringer. Nogen af jer mere end andre. I dag er der ingen af jer, der putter sig nede bagest i klassen eller bag computerskærmen. I har nu hele verden foran jer, og der er så mange muligheder, at man kan blive helt skræmt ved tanken om at skulle vælge.

En epoke er slut, og jeg ved, at I, trods lettelsen over at det er overstået også kommer til at mærke et lille stik af vemod. I har sukket efter at få afleveret den sidste skriftlige opgave – komme til den sidste eksamen – få huen på. Nu er der ikke flere eksaminer – HER. Så bliver det vemodig at sige farvel til skolen, til vennerne og til lærerne - EUX´erne er her lidt endnu til svendeprøverne.

Vi er også vemodige – det er altid trist at sige farvel til elever, som har været en del af skolens liv i flere år. Men vi sender jer ud med en sikker forvisning om, at vi har givet jer bagage med på vejen – I har lært en masse, og I er godt rustet til det liv, som følger efter studentereksamen.

 • Om lidt så er det exit
 • I glider ud af et dagligt klassefællesskab, gymnasie fællesskab
 • I kommer til at lave nye bilaterale aftaler/fællesskaber
 • I skal ud for at erobre
 • I skal være jer selv

For ca. 3 ½ år siden der valgte I os på enten HTX eller EUX, som jeres ungdomsuddannelse. Det var et godt valg, jeg håber ikke, at I syntes, vi har begået løftebrud.

 • I skal nu i gang med det næste VALG. Sabbat år - arbejdsår – rejseår – praktikplads – på højskole – studere videre eller noget helt andet….
 • I skal – eller har måske allerede foretaget et VALG mht. at flytte hjemmefra.
 • I foretager flere VALG nede i byen i aften/nat. Skal jeg tage hjem nu – fortsætte med at drikke – hvad med i morgen. Hvad med hende den lækre pige/fyr ved baren – er det noget jeg skal prøve!
 • I foretager et VALG når I vågner om morgenen. Skal - skal ikke.
 • I foretager valg når I færdes ude i trafikken. Kan jeg overhale her - kan jeg gå over vejen her – kan jeg lige nå over inden der bliver rødt lys.

Det jeg vil sige med ovenstående eksempler er. At vi foretager afsindig mange valg hele tiden. Nogle valg foretager man pr. automatik andre er mere eller mindre gennemtænkte. Nogle valg er store og har store konsekvenser, andre er små og betyder ikke så meget. Omvendt kan et lille og hurtig valg på et tidspunkt, have enorme konsekvenser.

Hvordan foretager man sine valg og foretager man så altid det/de rigtige - bedste VALG ? Foretager man sine valg selv eller? Svaret på det, kan meget hurtig blive meget akademisk og langtrukken – så det vil jeg undlade at gøre. Er man altid godt nok orienteret om det/de valg man skal foretage. Har man overblik over konsekvenserne for valget. Hvad er der af andre mulige valg OSV. For jeres vedkommende skal I til at vælge jeres fremtid - jeres næste uddannelse og evt. fremtidige arbejde.

Mine råd til jer mht. jeres fremtid og jeres valg. Få jer en uddannelse:

 • Mærk efter i maven mht. hvad I gerne vil
 • I skal være motivere til det I går i gang med - det I vælger
 • Der skal arbejdes – der er en hård konkurrence om uddannelserne og jobbene
 • Snak med andre om jeres valg

Får man så valgt det rigtige. Måske – måske ikke. Vi lever heldigvis i et land/samfund, hvor der er mulighed for at skifte spor. Strammere SU regler, strammere regler mht. uddannelser, det at man skal følge normeringerne gør det godt nok lidt mere problematisk at vælge – ændre uddannelsen om.

Mange ting tyder på at I skal være på arbejdsmarkedet i mange år, jeg tør slet ikke gætte på, hvornår I kommer til at kunne trække jeg ud fra arbejdsmarkedet. Det jeg egentlig bare vil sige med det er, at mulighederne for at skifte spor – vælge om, en eller flere gange, undervejs er tilstede.

Et muligt uddannelsesvalg i dag, betyder ikke at I er ”låst” fast mht. uddannelse og beskæftigelse resten af arbejdslivet.

Jeg håber på at I fagligt og personligt har udviklet jer – været vedholdende, fået øvet jer, har lavet fejl og fundet vores profil/fag spændende og udfordrende, at I nu har fundet jeres vej videre i livet. At I nu er blevet bedre kvalificeret til at vælge.

Vores mission på både HTX og EUX i Holstebro har været at give jer nogle kvalifikationer og kompetencer. Vi har arbejdet bevist med at kræve af jer, mere og mere gennem årene. Det være sig nye opgaver – sværere opgaver – mere komplekse tekster/problemstillinger. Formålet hermed har været at forstyrre, at distrahere jer – skubbe jer ud på hængende grund – altså at træne jeres hjerner .

Vores mission er ikke, og har ikke været, at lærer jer – fortælle jer, hvad i skal tro, stemme og have af holdninger til forskellige ting. Nej vores mission er, har været at give jer kompetence til selv at tage ansvar – mene noget – og have holdninger til indvandreproblematikken, de økonomiske politikker, krigen i Syrien, fartkontroller i Danmark osv.

Nu sidder I dernede foran med huerne på og venter spændt på at få eksamensbeviset overrakt. Det bevis, som er nøglen til jeres fremtid i de nærmeste år. Det bevis, som skal lukke ”dørene” op for jer – der hvor I nu vælger at drage hen. Og al statistik viser, at I med en studentereksamen er klædt særdeles godt på til jeres kommende uddannelse.
I har bestået en hTX/EUX studentereksamen. En uddannelse som giver jer adgang til næsten alle videregående uddannelser
Jeg vil håbe, vi ser jer igen på et eller andet tidspunkt på skolen ikke bare pga. jeres flotte eksamensresultat, men fordi vi har været glade for at være sammen med jer. I er altid velkomne til at besøge os. Om det er for at købe tarteletter eller bare for at snakke eller se skolen igen, så kom bare på besøg. I er altid velkomne.

At I vil føle, at I har fået noget vigtigt med herfra – ud over eksamensbeviset og den huen. Uanset hvilken vej I nu vil vælge frem i livet, vil jeg håbe, at I fortsat vil vælge at gøre en forskel. At I fortsat vil være kritiske og modige i jeres valg.

Mine opfordringer til jer bliver. En god portion af følgende 4 ting, som jeg mener er vigtige.

 • Selvtillid – tænk/tro på ”jeg kan godt”, I har nu en studentereksamen. Det er godt gået
 • Selvfølelse – være jer selv, kend jer selv. Prøv grænser af, såvel fysiske som intellektuelle
 • Selvværd – I kan noget, vis stolthed og selverkendelse
 • Hold fokus – sæt jer nogle/et mål – og fokuser på at nå det mål

Men uanset hvad I nu finder på efter studentereksamen, er det allervigtigste, at I mestrer livet. At I er tilfredse og glade for jeres liv og kan klare jer selv.
At I kan være jer selv bekendt. At I ikke ”kun” er blevet til noget, men også er blevet til nogen - jer selv!
Med disse ord ønsker jeg jer endnu engang tillykke med jeres studentereksamen.

Må det gå jer rigtig godt!

Se billeder fra dimissionen og studenterugen