02. april 2017

Landets bedste gymnasiefilosoffer!

Kan man konkurrere på filosofi? Det kan Christian Overgaard Wessels, Jonas Skøtt Dam og Maja Kølbæk Jespersen godt skrive under på. De tre elever fra Holstebro Tekniske Gymnasium på UCH har netop taget tre ud af 20 pladser i filosofiolympiadens landsfinale. I olympiaden konkurrerer hundredevis af gymnasieelever fra hele landet om at skrive de bedste filosofiske essays.

undefined 
På foto fra venstre: Christian Overgaard Wessels, Maja Kølbæk Jespersen og Jonas Skøtt Dam.

Maja skrev om kønsfilosofi i sit essay fra den indledende runde: ”Jeg kommenterede på sproghandlinger mellem kønnene og inddrog den franske filosof Simone de Beauvoir,” fortæller hun.  Jonas supplerer hende: ”Jeg skrev om samme emne. Essayet er en mulighed for at tage lidt mere personligt stilling end i de normale opgaver. Men det handler stadigvæk om at finde de logiske argumenter og inddrage filosofisk teori.” Christian skrev om statsfilosoffen Thomas Hobbes: ”Det tog jeg over på, at alle kontakter i dag er bygget på en social kontrakt, som vi er meget afhængige af, fx i forhold til enighed om styreformer og religion.”

Ved de indledende runder deltog Holstebro Tekniske Gymnasium med fem klasser og de tre bedste essays fra hver klasse blev sendt til bedømmelse hos eksterne censorer. Her faldt tankerne fra Maja, Christian og Jonas i god jord. De blev alle tre udvalgt blandt de 20 bedste gymnasiefilosoffer i landet og kvalificerede sig dermed til landsfinalen. De tre har deres viden om filosofi fra faget Idéhistorie, som er et fag på de naturvidenskabelige studieretninger på Holstebro Tekniske Gymnasium. I faget slår eleverne sig løs på store emner som etik, videnskabsteori og eksistentialisme.

”Det giver et ekstra perspektiv og forståelse for verden.” Mener Maja. Her er Jonas og Christian enige: ”Det handler om at komme med nogle gode argumenter. Det er dejligt at man kan tænke over de store spørgsmål, det kan være meget abstrakt, så det fører dig ind i nogle tanker, som andre har haft, så du ikke behøver at starte det hele fra bunden.”  Siger Jonas, og Christian supplerer: ”Idéhistorie giver en viden om livet, så på den måde er det nok det sjoveste fag, vi har. Du får både noget fagligt og noget menneskelig viden.” Siger Christian.

Landsfinalen afholdes på Odense Katedralskole 21.-22. april. Herfra kan to deltagere gå videre til den internationale filosofiolympiade i Rotterdam, Holland 25.-28. maj. Men foreløbigt har de tre blikket rettet mod dagene i Odense, hvor de kommer til at møde andre dygtige gymnasiefilosoffer fra hele landet: ”Det bliver spændende at høre fra de andre, hvordan de har det med faget,” siger Maja. De har dog også ambitioner om at nå langt: ”Selvfølgelig går vi efter det,” siger Christian. ”Vi forventer måske ikke at vinde, men ser frem til at prøve. Det er noget helt andet at skrive et filosofisk essay på 4 timer på engelsk end at skrive en normal opgave,” slutter Jonas.

HTX på Uddannelsescenter Holstebro har i dette skoleår 10 klasser, der har studieretningsfaget Idéhistorie. Men 2017-refomen bliver faget obligatorisk for alle elever på htx-uddannelsen. Det er er andet år i træk at Holstebro Tekniske Gymnasium har en stærk repræsentation i finalen. Også sidste år deltog skolen med tre ud af 20 finalister.

Yderligere information:
Michael Balle Jensen, Lektor, tlf. 21 26 63 03.