13. maj 2015

På landsholdet i fysik

Mens hans kammerater får et sikkert velfortjent hvil efter festlighederne i studenterugen, skal Mads Holmark Vandborg fra 3.a. på Holstebro Tekniske Gymnasium sætte sig ind i flyveren til Mumbai, Indien, hvor den internationale fysikolympiade venter i perioden 5.-12. Juni. Htx-eleven er nemlig kommet på landsholdet i fysik.

undefined

Mads er 20 år og bor til dagligt i Vinderup. De sidste tre år har han taget den daglige tur til Holstebro Tekniske Gymnasium, hvor han især har haft stor interesse for de naturvidenskabelige fag, og han går da også på studieretningen med matematik og fysik på A-niveau.

Interessen blev i efteråret omsat til en finaleplads i den danske fysikolympiade, som er en konkurrence for de dygtigste fysiktalenter på de danske gymnasier. Mads kvalificerede sig til landsfinalen i november måned, hvor han i København skulle dyste mod 34 andre fysiktalenter fra tekniske og almene gymnasier.

”Niveauet er noget større end til hverdag, så det er en stor udfordring. Jeg havde ikke regnet med at kunne gå videre til at starte med, for alle de andre virkede sindssygt dygtige. Det er en mere avanceret udbygning af det, som vi normalt arbejder med. Det kan være emner som elektromagnetisme, mekanik og termodynamik. Det handler meget om at kunne levere beviser ved hjælp af matematikken, som man bruger til at lave en masse udledninger.” Forklarer Mads.

Ved konkurrencen blev han blandt de 12 bedste og gik videre til fire intensive træningsweekender på DTU, hvor de unge talenter bl.a. fik undervisning af ’landstræneren’ Professor Henrik Bruus.

Ved den endelig finale på Niels Bohr Instituttet i april blev han nummer 3 og dermed udtaget til det det danske landshold i fysik, bestående af konkurrencens fem bedste deltagere. De fem skal til juli dyste mod deltagere fra hele verden ved den internationale fysikolympiade.

”Vi har nok ikke så stor en chance. Kineserne vi skal møde har trænet intensivt i et helt år kun til konkurrencen her. Så det er lige så meget for oplevelsen. Det er normalt kineserne, inderne og koreanerne, der vinder. Vi vil gerne gøre det godt, så vi satser på at slå svenskerne og nordmændene. Det bliver sjovt at være sammen med så mange, der er så dygtige.” Siger Mads.

Mads vil gerne læse videre inden for naturvidenskab, selvom han ikke har bestemt for den endelige retning. Men det bliver nok noget med matematik eller fysik,

Den danske fysikolympiade afholdes med støtte fra Undervisningsministeriet, Århus Universitet, Københavns Universitet og Carlsbergs Mindelegat. Den arrangeres af Fysiklærerforeningen i Danmark.

Yderligere oplysninger:
Michael Balle Jensen, pædagogisk koordinator +45 2126 6303.