18. november 2016

Stor iværksætterpris til Holstebro-elever

undefined

Ikke alene kunne Jakob Fleng Sørensen (19 år), Christian Overgaard Wessels (20 år) og Mads Schovsbo Brøgger (19 år) fra Holstebro Tekniske Gymnasium tage hjem fra det årlige Danish Entrepreneurship Awards i Fredericia den 17. November med en masse gode råd fra professionelle erhvervsfolk og iværksættere. De kunne også kalde sig vindere af Da Vinci Konkurrencen og sætte 10.000 kr. i banken.

For drengene har det været to travle dage. Først til selve Awarden i Fredericia, hvor de var oppe i mod 129 andre hold med gode ideer og produkter. Dernæst i en runde til alle de lokale medier i Holstebro, som gerne ville snakke med vinderne. Allerede under opstillingen af standen i Fredericia blev de kontaktet. Midt i en samtale med en dommer fik Christian et telefonopkald fra DR P4 med ordene: ”Hej Christian, du har 40 sekunder, så er vi live. Held og lykke.”

Produktet som to sejren hjem kalder drengene for Semmelweis, navngivet efter en østrigsk fødselslæge som i midten af 1800-tallet var den første til at påpege vigtigheden ved håndhygiene i sundhedsvæsnet. Produktet er en lille elektronisk dispenser til håndsprit, som sundhedspersonale kan bære på sig igennem dagen, så de hele tiden kan have en optimal håndhygiejne. Det adresser et væsentligt problem i sundhedssektoren, hvor undersøgelser viser, at der dør op mod 3200 patienter årligt som følge af smitteoverførsel og at én ud af ti danske patienter faktisk bliver mere syge af indlæggelsen, end de var i forvejen.

Ved konkurrencen præsenterede Christian, Jakob og Mads deres produkt for to dommere, som begge gav topkarakterer. Dommerne ved konkurrencen er erhvervsfolk med baggrund i innovation og iværksætteri. Derefter gik det direkte videre til finalen sammen med fire andre hold. Her skulle hvert hold lave en tre minutters pitch for deres produkt. Og til sidst var det så op på den store scene, hvor prisen blev taget hjem: ”Vi stod sammen med tre andre hold på den her kæmpe store scene. Alle havde arbejdet med produkter i forbindelse med hygiejne, så man kunne ikke vide ud fra begyndelsen af dommernes præstationer, hvem det var. Den var først hjemme til sidst.” Fortæller Christian.

De tre drenge tager deres produkt meget alvorligt, så de 10.000 kroner skal gå ind i videreudvikling af det. Ved hjælp fra skolen har fået kontakt til Start Vækst på Nupark i Holstebro, hvor de har fået tildelt 10 timers professionel rådgivning og to måneders gratis kontorplads. ”Men det kommer nok først til at være i sommerferien”, fortæller Mads. ”Der er jo også lige en studentereksamen fra htx, der skal på plads”. ”Og de to afleveringer til på mandag,” supplerer Jakob.

Men der er bestemt mange planer. ”Vi arbejder på at ændre design og størrelse, ligesom vi vil kigge på målgrupper som hjemmeplejen og kantinepersonale,” fortæller Mads. Deltagelsen i Danish Entrepreneurship Awards og deres mentorforløb hos Nupark har også give dem en masse værdifulde kontakter til erhvervslivet, som skal opdyrkes. ”Vi skal arbejde med det efter eksamen, så vil vi starte det som en virksomhed,” slutter Mads.

Danish Entrepreneurship Award er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab, som arbejder for at fremme unges kompetencer inden for innovation og iværksætteri. Selve prisuddelingen blev i år afholdt i Messe C i Fredericia med mere end 7000 deltagere.

Yderligere information
Michael Balle Jensen, Informationsmedarbejder: 21 26 63 03.