30. april 2015

Unge forskere fra lokalområdet belønnet

En kæmpestor check på 10.000 kroner og en rejse til Milano var belønningen for de to tidligere htx-elever Kresten Blæsbjerg, 20 år fra Aulum, og Carina Thusgaard Refsgaard, 19 år fra Vildbjerg, da de den 28. April 2015 deltog i landets største konkurrence for naturvidenskabelige talenter, Unge Forskere.

undefined

De to deltog med deres eksamensprojekt fra Holstebro Tekniske Gymnasium i faget Miljø- og bioteknologi. I projektet havde de arbejdet med yverbetændelse i en malkekvægsbesætning. Yverbetændelse kaldes også Mastitis hos kvæg og er et alvorligt problem forårsaget af en række forskellige bakteriearter.

Kresten og Carina har i projektet arbejdet med at kortlægge problemet i en konkret besætning og udviklet metoder til at nedbringe smittefaren.

Deres projekt blev udvalgt blandt ca. 2000 indsendte projekter på landsplan. Sammen med 200 andre gik de så videre til semifinalerne, der blev afholdt fem steder landet over. Fra semifinalen blev de udvalgt til at deltage i finalen.

”Det var mærkeligt at vende tilbage til projektet efter et halvt år. Vi havde sendt det ind og så tager vi den bare derfra.” Fortæller Kresten om deltagelsen i konkurrencen.

Som del af udtagelsen fik de sammen med de 50 andre finalehold muligheden for at deltage i en speciel camp på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter ved Sorø Akademi i starten af april måned, hvor de med hjælp fra eksperter og forskere kunne forfine projektet.

Ved finalen i Forum på Frederiksberg imponerede de dommerne ved Unge Forskere med deres videnskabelige tilgang, hvor de bl.a. har anvendt mikrobiologiske metoder, DNA-teknikker til bakteriebestemmelse og samarbejdet nært med bl.a. Eurofinn Steins Laboratorier og Århus Universitets landbrugsforskningscenter i Foulum.

Det førte til en andenplads i kategorien Life Science. Prisen blev overrakt af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og Undervisningsminister Christine Antorini.

”Vi havde ikke regnet med det. Alle projekterne var rigtigt gode, så det var umuligt at sige, hvem der ville vinde. Det var helt vildt fedt og selvom man ikke regner med at vinde, vil jeg stadig opfordre folk til at sende deres projekter ind. For det er virkelig en fantastisk oplevelse, og man møder en hel masse sindssygt kloge og inspirerende mennesker, man gennemgår en stor personlig udvikling,” siger en begejstret Kresten.

Han kan nu som del af præmien se frem til en tur til Milano i Italien i september. Her skal Kresten og Carina præsentere deres projekt som del af en europæisk konkurrence for unge videnskabsfolk.

Kresten og Carina er begge i gang med et friår, efter de fik deres studenterhuer på sidste sommer. Carina overvejer at læse biomedicin i Århus, mens Kresten vil søge ind på psykologistudiet.

Flere informationer:
Poul Gerhard Petersen, Lektor – tlf. +45 50 80 55 99
Kresten Blæsbjerg – tlf. +45 30 36 55 95