29. august 2016

Vi har et produkt, vi tror på

undefined

Der behøver ikke være forskel på skolearbejde og rigtig produktudvikling. Det er Jakob Fleng Sørensen (19 år), Christian Overgaard Wessels (20 år) og Mads Schovsbo Brøgger (19 år) fra Holstebro Tekniske Gymnasium levende beviser på. De har udviklet et produkt til sundhedssystemet og er nu udtaget til erhvervsgymnasiernes landsdækkende konkurrence DM i Teknologi og Erhvervscase.

Du kan blive syg af at komme på hospitalet

Drengenes produkt er en lille elektronisk dispenser til håndsprit, som sundhedspersonale kan bære i et bælte eller en lomme. Ideen til produktet kom af en alvorlig problemstilling i sundhedssystemet. Christian forklarer: ”På hospitalerne er infektioner et alvorligt problem, og undersøgelser viser, det ofte skyldes, at lægerne ikke får desinficeret deres hænder tilstrækkeligt. De risikerer at sprede smitte gennem håndtryk og direkte kontakt med patienterne. Vi har talt med en ekspert på Skejby Sygehus, som helt klart siger, at problemet kun kan bekæmpes med sprit.”

Jakob uddyber: ” Tidligere har man fokuseret meget på patienternes håndhygiejne, men det er værre med personalet, fordi de kan overføre krydssmitte. Lige nu hænger dispenserne på væggen – og personalet får det ikke brugt godt nok. Undersøgelser fra WHO viser, at der skal være maksimalt to meter hen til dispenseren, for at personalet bruger den optimalt.”

Drengene fandt i deres research ud af, at sygeplejerskerne er bedre til at få sprittet deres hænder af ved patientkontakt. Sygeplejerskerne er tilknyttet en bestemt afdeling og kan derfor lettere indarbejde den gode vane med at komme forbi de fastmonterede dispensere. Lægerne går rundt mellem forskellige afdelinger og er desværre ikke lige så gode til det.

”Undersøgelser viser, at op i mod 3200 mennesker hvert år dør af den form for smitteoverførsel. En ud af ti danske patienter bliver faktisk mere syge af deres indlæggelse, end de var før. Eksperterne vurderer, at tre ud af fem læger ikke får fulgt anbefalingerne om desinfektion tilstrækkeligt ved kontakt med patienterne. Så det er et kæmpe problem.” Siger Christian.

Masser af udvikling

Selvom den lille plastbeholder ikke ser ud af så meget, så er den spækket med teknologi. Den har simple touch ligesom på skærmen af en iPhone. Det er kun brugerens hud, der kan starte den lille pumpe. På den måde vil den ikke blive udløst, hvis en læge f.eks. læner sig hen over et bord. En lille lyd indikerer, at nu har man sprittet hænderne af. Næste skridt vil være mulighed for at logge elektronisk og dermed registrere, hvor ofte lægerne spritter deres hænder af.

Det er ikke kun elektronikken, der er tænkt over. Drengene har også arbejdet med at sikre en god ergonomi i produktet, så det bliver let, naturligt og uproblematisk at bruge. De har drøftet deres løsning med personale på Regionshospitalet Holstebro, hvor den hygiejneansvarlige sygeplejerske, Lise De Giorgi, klart vendte tommelfingeren op. Det er en hurtig og nem løsning.

Den nuværende udgave er bygget til at blive genopfyldt ved de normale spritdispensere, men drengene arbejder med ideen om en genopfyldningsstation, som kan gøre det endnu lettere og hurtigere. Faktisk arbejder de konstant på, at forbedre produktet. De er allerede gået fra en simpel prototype til en funktionsmodel, som er 3D-printet i plast, ligesom de har designet en eksklusivt udseende indpakning.

Produktet har fået navnet Semmelweis, navngivet efter en fødselslæge, som i 1800-tallets Wien var blandt de første til at påvise vigtigheden af god håndhygiejne hos sundhedspersonale.

Drengene håber på at kunne sætte produktet i produktion, og her vil opmærksomheden forbundet med DM i Teknologi og Erhvervscase være en god løftestang. ”Konkurrencen er en hjælp til at skabe en virksomhed, og markedet er der lige nu.” mener Mads. ”Vi har et produkt, vi tror på,” siger Christian og konkluderer: ”Alle har ret til at komme på hospitalet, uden at blive mere syge af at være der. Vores produkt kan ikke eliminere problemet, men vi kan hjælpe nogle af dem.”

Semmelweis-dispenseren og de tre drenge deltager i den regionsfinalen den 6. september, som Uddannelsescenter Holstebro er vært for. Derefter går de måske videre til landsfinalen i Vejle den 28. September. I regionsfinalerne deltager i alt 10 hold fra landets handelsgymnasier og de tekniske gymnasier.

Yderligere information:
Vicerektor Paw Jensen, Holstebro Tekniske Gymnasium, telefon 99 12 23 66.