06. december 2022

Innovativ og grøn svendeprøve

Plantebaseret svendeprøve hos bagerne.

For første gang på UCH, og muligvis i Danmark, har en bagerelev lavet en plantebaseret bagersvendeprøve. 
Elise Rosenberg måtte forinden sin endelige bagesvendeprøve kontakte Det Faglige Fællesudvalg (DFFU) for at få lov til at benytte udelukkende plantebaseret fødevarer. Det har derfor ikke kun krævet, at Elise har skulle tænke ud af boksen, men ligeledes også mod til at gå det ekstra skridt. En modig tilgang, der i den grad blev anerkendt, da Elise bestod sin svendeprøve med en bronzemedalje.

Eksperimenteret i timerne 

Elise er hverken veganer eller vegetar, men er nysgerrig på, hvordan man kan udvikle bagerfaget og ser en fremtid i at anvende plantebaseret alternativer. Hun har dermed kombineret sin passion med sit fag – og det har hun fået lov til at udfolde på UCH!

Som EUX-elev har hun kunne kombinere gymnasiale fag med sin erhvervsuddannelse og svendeprøve. Særligt i fysik/kemi har hun afprøvet og eksperimenteret med de plantebaseret alternativer og hvordan fødevarer reagerer. Dette har hun undersøgt i samarbejde med sin underviser Esben Madsen, som også har været en inspirationskilde til at udforske dette innovative område inden for bagerfaget. Esben spiser nemlig også selv plantebaseret, og har derfor også haft en interesse i Elises tilgang. 

 

undefined

Nye veje for bagerfaget 

Elise mener, at denne plantebaseret tilgang kan udvikle bagerfaget, og åbne for mange flere muligheder og skabe en interesse hos fagfæller, da grønne madalternativer fylder mere og mere. Hun tror på, at flere plantebaseret muligheder kan udvikle og sælge faget på ny, og dette var ligeledes bevæggrunden for hendes tema til svendeprøven. 

undefined

Til svendeprøven brugte Elise vegansk rullemargarine til sin butterdej samt vand i stedet for æggehvide til sine kransekager. I rundstykkerne brugte hun olie som alternativ til smør, og hendes sandwich var lavet med pesto, salat, avocado og marineret tofu. Hun ville gerne lave klassisk brød, men gøre det plantebaseret – hvilket lykkedes. Ambitionerne var dermed høje og Elise fik da også en udmærkelse i form af en bronzemedalje for hendes innovative tilgang til svendeprøven.  

UCH er stolte af Elise, og glade for at Elise fandt sin egen vej i faget. Vi er spændte på at følge med på rejsen!