11. oktober 2022

Uddannelsescenter Holstebro kårer Vald. Birn til Årets Innovative Læreplads

På Nordens største støberikoncern Vald. Birns fabrik i Holstebro håndterer de årligt omkring 50.000 tons støbejernsgods. Størstedelen af råjernet indkøbes på de internationale markeder, men på det seneste har Vald. Birn ikke behøves at købe så meget ind som normalt.  

Årsagen er et projekt om cirkulær økonomi, som tre af koncernens støberiteknikerlærlinge står bag. Vald. Birn tilsætter som de eneste i Danmark affaldsprodukter, såsom dæktråd og jernspåner til at lave støbejern. Affaldsprodukterne udgør knap 15 procent af fabrikken i Holstebros årlige mængde jern, og den mængde er de tre lærlinge nu lykkedes med at øge til hele 25 procent.

 De tre lærlinge fik fuldopbakning til projektet fra Vald. Birn, og det er blandt andet derfor, at lærlingene valgte at indstillede støberikoncernen til prisen som Årets Innovative Læreplads, som den nu har vundet. 

- Projektet har blandt andet medført, at vi i dag aftager alt dæktråd i Danmark, som er et produkt, der ellers bare skulle smides ud. Så udover at være en god forretning for miljøet, så er projektet også en god forretning for Vald. Birn, da det sparer koncernen flere millioner kroner, fortæller støberiteknisk chef og lærlingeansvarlig Kurt Bjarne Larsen og fortsætter: 

- Jeg er meget glad for titlen, da jeg ser det som et udtryk for, at vores lærlinge er glade for at være her. Vi er også meget glade for at have dem. For udover deres innovative mindset og høje faglige niveau, så er de også bare nogle gode personer allesammen. De er helt fantastiske at arbejde med, og de gør mig allesammen utrolig stolt. 

Finalister til landsdækkende titel

Med kåringen er Vald. Birn nu blandt finalisterne til Årets Innovative Læreplads i hele landet. Den landsdækkende kåring finder sted ved finalen i København onsdag den 2. november. Det er Uddannelsescenter Holstebro, der har kåret Vald. Birn som Årets Innovative Læreplads i deres lokalområde. Det blev offentliggjort tidligere i dag, hvor Vald. Birns støberiteknikerlærlinge blev overrasket af ledelsen fra både Vald. Birn og Uddannelsescenter Holstebro.

Vi værdsætter, når virksomheder støtter og giver plads til at deres lærlinge kan få lov at eksperimentere og gøre brug af de kompetencer i en travl hverdag. Det har Vald. Birn formået at gøre på bedste vis. Derfor er vi glade for at kunne tildele dem Årets Innovative Læreplads, siger uddannelseschef hos Uddannelsescenter Holstebro Jan Lillelund om begrundelsen for kåringen. 

Også koncerndirektør hos Vald. Birn Claus Beier er yderst tilfreds med titlen. Han håber på, at den vil hjælpe med at sætte yderligere fokus på ikke bare Vald. Birn men hele støberibranchen som et godt og spændende sted at arbejde: 

- Hele branchen kæmper i øjeblikket for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og vi gør meget for at hjælpe med at få nye studerende til blandt andet støberiteknikeruddannelsen. Kåringen er derfor et kæmpe skulderklap, da det vidner om, at vi er på vej det rette sted hen. Især fordi, det jo er lærlingene selv, der har nomineret os, og det er jeg meget stolt over, siger han slutteligt.